Reisschema
 Dag 1: Heenreis
 Dag 2: Freizeitpark Plohn
 Dag 3: Slaskie Wesole Miasteczko
 Dag 4: Rabkoland
 Dag 5: Eger
 Dag 6: Novi Sad
 Dag 7: Novi Sad
 Dag 8: Ohrid
 Dag 9: Ohrid
 Dag 10: Ohrid
 Dag 11: Ohrid
 Dag 12: Tirana
 Dag 13: Tirana
 Dag 14: Mostar
 Dag 15: Matulji
 Dag 16: Matulji
 Dag 17: Slovenië & Verona
 Dag 18: Movieland Studios
 Dag 19: Gardaland
 Dag 20: Minitalia Leolandiapark
 Dag 21: Didi'Land
 Dag 22: Walygator Park
 
Dag 3: Slaskie Wesole Miasteczko & Krakow
 We're in Polen!

We doen het rustig aan deze ochtend en beginnen weer met een prima ontbijtbuffet. Alleen de oploskoffie is even wennen. Na het uitchecken en de complimenten voor het hotel is het even zoeken naar het attractiepark dat op 1000 meter van het hotel moet liggen. De ingang van het Slaskie Wesole Miasteczko is nog niet zo snel gevonden en de plaatselijke parkeermeneer wil ons in een duister steegje hebben. Dat doen we dus niet en vinden op eigen kracht een plekje waar we happy mee zijn.

Voor dit park betalen we zo'n 11 euro entree en krijgen een kaartje wat bij iedere attractie gescand moet worden. Op het eerste gezicht ziet het er allemaal een beetje verlept en krakkemikkig uit maar het heeft ook wel weer iets gezelligs en het is er schoon en netjes. De liefhebber van antieke attracties kan hier zijn hart ophalen. Alleen jammer dat het weer niet meewerkt, het is bewolkt en donker.

De eerste attractie die we tegenkomen is Mini Roller Coaster ofwel Kolejka Gorska. Volgens RCDB is deze baan van 2004 of eerder. Ja, maar hoeveel eerder? Deze baan gaat al wat jaartjes mee hoor. In ieder geval is het stevig spul en geen onplezierige rit. Al had het van ons ook niet de volle 7 ronden hoeven duren. Naast de achtbaan staat nog een originele Paratrooper attractie die hier (onterecht) Twister wordt genoemd. Ik sla niet vaak een Paratrooper over dus ook deze zeker niet.

De Kosmos Coaster is weer een zware degelijke rammelbak en ook hier worden we getrakteerd op meer rondjes dan nodig. Bij het reuzenrad krijgen we te maken met een onverzettelijke pool die ons bij een gezin van 6 in een bakje wil proppen. Terwijl het rad zo goed als leeg is. De 'niet begrijpende toerist uithangen en toch ergens anders willen instappen' werkt hier niet en we besluiten dan maar door te lopen.

Cyklon is al een iets grotere baan. Ook hier worden we achter een ander stel gemanouvreerd maar in dit geval stappen we zonder morren maar in. De baan is redelijk ruw en lawaaiig. Er wordt geen fabrikant vermeld maar het lijkt mij gewoon een Pinfari. Een attractie die je maar weinig tegen komt zijn de aan kabels zwierende vliegtuigen. Het enige andere exemplaar dat ik ken staat in Blackpool en is ruim 100 jaar oud. Ik vind dit nog steeds leuke dingen.

De laatste achtbaan hier is een Soquet achtbaan met dubbele looping. Wie Soquet kent huivert wellicht al bij de gedachte maar deze baan valt alles mee. Het is zelfs wel een prettig baantje. Terug bij de ingang pak ik nog even de Swing Around mee, omdat deze ook al erg schaars aan het worden zijn.

Dan gaan we voor de lunch op zoek en dit wordt ouderwets handen en voetenwerk. We brengen het er nog niet zo slecht vanaf en smullen even later van een kipspies en enorm broodje kebab. Ondertussen is het wel wat gaan regenen en als we weer opstappen is het al aardig aan het gieten.

We rijden weer een stukje verder en maken een tussenstop bij Oswiesim, beter bekend als Auschwitz. Voor de volledige rondleiding van drie en half zijn we te laat maar wat we zelf kunnen lezen en bekijken in Auschwitz Birkenau maakt al veel indruk. Het is moeilijk te beschrijven hoe de omvang en dreiging van deze omgeving overkomt.

Hellen: We staan dus eerst bij het museum maar zien daar dus niet zo heel veel, dit was kamp I en hier is het meeste nog bewaard gebleven vandaar je er alleen met een gids inmag. Maar Midas leest iets over een bus die je naar Auschwitz Birkenau kan brengen het kamp II dus. Daar aangekomen zien we direct de beruchte spoorlijn die dus het kamp binnenreed en waar de mensen als vee werden *voorgesorteerd* Gezonde mensen (veelal mannen) die konden werken haalden ze uit de rij. Mensen die ze nog wilden *bewaren* werden in de houten barakken gestopt en er waren natuurlijk ook mensen waar ze niks meer mee wilden en deze werden direct de weg des doods afgestuurd...een voor ons gevoel kilometers lange weg de weg naar de gaskamer. Voor mij persoonlijk vind ik dit erg moeilijk dit te ervaren en te zien. Het idee dat er zoveel mensen (o.a. familie van mij die ik nooit heb mogen leren kennen) hier deze route heeft afgelegd zonder dat ze wisten wat er ze te wachten stond dat er nog maar een kilometer hen restte tot de onvermijdelijke dood.

Het is echt te walgelijk voor woorden, de dreiging die bv dat meterslange hek met zich meebrengt is al heel erg en dan kilometers lang zie je van die bewakingshokjes. Dan moet je je voorstellen dat het mijn opa is gelukt hier te ontsnappen. We lopen hier nog wat rond en bekijken het een en ander en dan is het genoeg voor mij. Ik heb deze plek altijd al eens willen bezoeken en nu we zo dichtbij waren moest ik er ook echt heen ondanks dat het geen feestelijk uitje is en het mij erg aangrijpt. Toch ben ik blij dit gezien te hebben maar het was de eerste en laatste keer dat ik zoiets bezoek.

Van Oswiesim rijden we door naar Krakow. De wegen in en rond deze stad zijn van bedroevende kwaliteit. Er zitten gaten in de weg waar een volwassen hond in kan verdwijnen. Het is intussen ook weer gaan regenen en het is dus slecht te zien hoe diep de gaten soms zijn. Zonder schade weten we het hotel, na enig zoekwerk, te bereiken. Het centrum van Krakau is autovrij en dus besluiten we niet onze velgen maar die van de taxi eraan te wagen.

Het oude centrum van Krakau ziet er, voor zover wij kunnen bekijken, beeldschoon uit. Op het centrale plein is het een explosie van restaurants en café's. We gaan voor het Hard Rock Cafe voor nacho's en een steak. Er is vandaag op het plein een groot podium waar eerst een Mongools gezelschap op z'n zachtst gezegd een bijzondere muziekstijl ten gehore brengt en daarna volgen nog enkele andere vormen van volksmuziek. Op één van de terassen met uitzicht op het podium laten we een uurtje de klanken en een lekker dessert op ons af komen. Dan maken we nog een kort rondje door het centrum om wat foto's te maken maar het gaat nu serieus regenen. Voordat we een taxi voor de terugweg hebben kunnen vinden is de stortbui losgebarsten. Voor 35 sloty (8 euro) worden we weer netjes voor de deur afgezet.


De ingang van het Slaskie Wesole Miasteczko park.


Mini Roller Coaster.
Ik in de Paratrooper.


Kosmos Coaster, met tunnel.
Het reuzenrad hebben we dus overgeslagen deze keer.


Dit was de meeste wilde attractie van het park. Niet mijn soort ride.


Cyklon.
Vliegtuigen attractie. Jaartal onbekend.


The Trouble with Trabant.


Dit beeld stond ook al in een reisgids (anwb?) maar ik wist niet dat het in het park stond. Ook geen idee waar het voor staat.


Tic Tac Tornado is de meest specatulaire achtbaan van dit park.


Dubbele looping.
De ouderwetse Swing Around.


Lunch!


Het spoor loopt rechtstreeks onder de poort van Auschwitz II door.
Gezellige straatjes in Krakau.


Het Hard Rock Café is niet een van de fraaiste die we bezocht hebben.