Reisschema
 Dag 1: Heenreis
 Dag 2: Freizeitpark Plohn
 Dag 3: Slaskie Wesole Miasteczko
 Dag 4: Rabkoland
 Dag 5: Eger
 Dag 6: Novi Sad
 Dag 7: Novi Sad
 Dag 8: Ohrid
 Dag 9: Ohrid
 Dag 10: Ohrid
 Dag 11: Ohrid
 Dag 12: Tirana
 Dag 13: Tirana
 Dag 14: Mostar
 Dag 15: Matulji
 Dag 16: Matulji
 Dag 17: SloveniŽ & Verona
 Dag 18: Movieland Studios
 Dag 19: Gardaland
 Dag 20: Minitalia Leolandiapark
 Dag 21: Didi'Land
 Dag 22: Walygator Park
 
Dag 4: Rabkoland, Slowakije en Hongarije
 We're in Polen!

Als we vandaag voor het ontbijtbuffet naar beneden lopen regent het buiten al behoorlijk. Voor het inpakken van de auto parkeert Hellen even onder het afdak voor de deur. De volgende stop is Rabkoland, een parkje ongeveer een uurtje onder Krakau. De weg daarnaartoe wordt steeds bergachtiger en het park blijkt ook in een bergdorp te liggen, net achter de plaatselijke markt. De regen heeft het volle uur aangehouden maar in Rabka is het tijdelijk droog.

Voor Rabkoland hoeft geen entree te worden betaald maar kunnen voor de attracties per stuk jetons worden gebruikt. Deze kosten 5 zloty per stuk (ongeveer 1 euro). Bij binnenkomst ziet het er wat armetierig uit. De helft van de attracties doet het zeker niet en voor de rest is waarschijnlijk maar weinig belangstelling. Het is, vermoedelijk mede door het weer, erg rustig in dit parkje.

Na enig zoeken is de oude Lux Torpedo achtbaan gevonden maar deze ziet er nogal gesloten uit want de ingang is versperd door plantebakken en het pas ernaartoe is afgezet met hekken en linten. Zelfs even een foto maken is niet toegestaan. Dan valt links van deze baan een andere achtbaan op die dus nog niet op internet is beschreven.

De Jungle ziet er en stuk nieuwer en gezonder uit dan het oude exemplaar. Enthousiast lopen we dus naar een kassa om jetons voor de achtbaan te kopen. Terug bij Jungle stappen we in de lege wachtrij maar worden al snel teruggeroepen. Vanwege het weer is de baan gesloten en er is geen operator in de buurt. We proberen nog uit te leggen waar we voor zijn gekomen en dat ons wel voor deze baan muntjes zijn verkocht maar helaas. De attracties waar we wel uit kunnen kiezen trekken niet echt. Ook een speurtocht naar een behoorlijk engels sprekende medewerker lijkt niet een eenvoudige opgave maar uiteindelijk krijgen we onze 10 zloty terug en verlaten we het parkje onverrichter zake weer.

Onderweg naar Hongarije komen we eerst door een Pools skigebied wat er erg mooi en gezellig uitziet. De bergen in Slowakije maken nog meer indruk. Jammer dat het intussen weer is gaan gieten. Over de bergen hangt een waas van wolken. Dit zijn serieuze heuvels en het duurt dan ook even voordat we er aan de andere kant weer uit zijn. Op het hoogste punt is een uitkijkpost waar we stoppen om foto's te maken. Hier is ook een Slowaaks gezin neergestreken die op de fiets naar boven zijn geklommen. Respect hoor om dat in dit weer tussen de auto's door op gladde steile wegen te ondernemen. Voor de lunch vinden we een mooi restaurantje in de bergen.

In Hongarije worden de bergen minder hoog en verandert het landschap in mooie groene glooiende heuvels. Het enige wat niet verandert is het hemelwater wat onverminderd naar beneden blijft komen. Heel even probeert de zon door te breken maar helaas zonder langdurig succes. Morgen maar verder kijken.


De ingang van Rabkoland.


Ondersteboven huis.


Het reuzenrad stopt niet om passagiers in- en uit te laden.


Deze Swing Around leek me best leuk maar geen beweging te ontdekken.


Het spookhuis.


Nog een Paratrooper met de naam Twister. Deze is al wat langer buiten gebruik zo te zien.


De oude Lux Torpedo zal waarschijnlijk niet meer terug in bedrijf komen. Er groeien al planten doorheen.


Jungle als vervanging. Jammer dat deze vandaag niet meewerkte.


Mooie vakantiehuizen in het Poolse wintersportgebied.


We komen Slowakijke binnen.


Restaurant onderweg.


Berg in nevelen.


Overzicht vanaf de top.
We komen Hongarije binnen.