Reisschema
 Dag 1: Heenreis
 Dag 2: Freizeitpark Plohn
 Dag 3: Slaskie Wesole Miasteczko
 Dag 4: Rabkoland
 Dag 5: Eger
 Dag 6: Novi Sad
 Dag 7: Novi Sad
 Dag 8: Ohrid
 Dag 9: Ohrid
 Dag 10: Ohrid
 Dag 11: Ohrid
 Dag 12: Tirana
 Dag 13: Tirana
 Dag 14: Mostar
 Dag 15: Matulji
 Dag 16: Matulji
 Dag 17: SloveniŽ & Verona
 Dag 18: Movieland Studios
 Dag 19: Gardaland
 Dag 20: Minitalia Leolandiapark
 Dag 21: Didi'Land
 Dag 22: Walygator Park
 
Dag 9: Ohrid
 We're in Macedonie!
De volgende ochtend stonden we dus al om 7 uur 's morgens alles weer in de koffers te proppen om zo snel mogelijk weer te vertrekken. Door met gepakte koffers al vroeg bij de balie te staan dachten we duidelijk aan te geven dat we echt weg moesten. Er werd nog wel gevraagd waarom we niet langer wilden blijven dus het hele verhaal maar uitgelegd. Na 10 uur in de auto wil je wel graag kunnen slapen maar dat was er dus niet bij. Ook hebben we verteld hoe onze ervaring bij het inchecken al was.

Daar schrokken ze toch wel een beetje van en ze luisterde aandachtig naar het hele verhaal. Veel excuses en de groep herrieschoppers was inmiddels al duidelijk gemaakt dat ze niet meer welkom waren hier. Daarvoor was de eigenaar zelf nog aanwezig en samen met het meisje achter de balie werden nog pogingen gedaan om ons over te halen toch nog een nachtje te blijven. We kregen bijna medelijden met ze. We moesten in ieder geval nog blijven voor het ontbijt vonden ze en alles werd daarbij uit de kast gehaald om dat zo goed mogelijk te maken, en dat was inderdaad ook prima.

We hadden al wel de koffers weer naar de auto gebracht en zelfs daarbij kregen we hulp van de eigenaar en een van de andere medewerkers. Uiteindelijk hoefden we zelfs maar de helft voor die ene nacht te betalen. Tja, ze zaten er duidelijk echt wel mee dat de naam van het familiebedrijf te grabbel lag. In 3 jaar tijd hadden ze dit niet eerder meegemaakt. Maar ja, het blijft hoe dan ook een gehorige boel daar en we hadden er geen vertrouwen meer in, dus na de eieren reden we verder naar het zuiden waar volgens Booking.com een tot klooster omgebouwd hotel moest zijn.

Door de bergen langs het meer van Ohrid is het wel een half uurtje rijden en dan ter plekke nog even zoeken want we waren al op de grens met AlbaniŽ gestuit. Eenmaal gevonden ziet het kloosterhotel er meteen schitterend uit en het is nog steeds erg vroeg dus heel rustig terwijl het zonnetje de boel opvrolijkt. Bij de receptie leggen we het verhaal nog maar een keer uit en de dame is heel begrijpend en kijkt wat ze voor ons kan doen. Met de supervisor wordt even druk overleg gepleegd. We wisten wel dat dit, ook via Booking.com, een stukje duurder zou worden maar het aanbod wat we krijgen is niet af te slaan. Inclusief half-board en zicht op het meer is deze suite met de 'korting' die we bj het vorige hotel kregen nauwelijks duurder! De komende drie nachten zitten we dus superdeluxe goed hier.

Na het opnieuw uitpakken van de koffers verkennen we het terrein maar eens goed. Het originele 9e eeuwse klooster ligt binnen het hotelcomplex van St. Naum. Er is een restaurant met meerdere balkons / terrassen en het naast pad dat naar het klooster leidt staan allemaal gezellig kraampjes met etenswaar en souvenirs. Het meer ligt letterlijk op steenworp afstand.

We doen het verder rustig aan vandaag. Na de lunch slenteren we wat tussen de kraampjes, slaan het een en ander in bij de mini-supermarkt en doen even een wasje. 's Avonds kijken we nog een meegebracht filmpje: You Will Meet a Tall Dark Stranger.


De nieuwe kamer met zicht op het oude klooster en het meer.


Zithoekje.


Dit is de binnenplaats.


Het 9e eeuwse bouwwerk.
Naast het hotel ligt nog dit kleinere kerkje.


Strand.


Of deze Zastava nog van z'n plaats komt is niet helemaal duidelijk. Er rijden hier wel heel oude bakkies rond.


Mooi he.


De ingang van St. Naum als je niet via het hotel binnenkomt.


Vooraan de plaats waar kaarsjes kunnen worden gestoken.


Klaar voor het diner.


Er loopt hier trouwens een tiental pauwen in de rondte. Mooie dieren hoor maar ze kunnen goed schreeuwen.


Zonsondergang op het meer.